Illustrasjon av sykkelister og folk i en park

Trygg trafikk

sykkeldyktig.no

2019-2020

nettsider og nettbutikker

Trygg Trafikk, Syklistforeningen og NAF gikk sammen med Godt Sagt for å etablere en digital løsning der lærere, foreldre og elever kan finne god og riktig informasjon om sykkelopplæring i trafikken.

Illustrasjoner av visuelle elementer fra sykkeldyktig.no sin identitet
Utfordring

Manglende undervisningopplegg

Trygg Trafikk, Syklistforeningen og NAF ønsket å etablere en digital løsning hvor lærere, foreldre og elever kunne finne god og riktig informasjon om sykkelopplæring i trafikken. Tidligere har det ikke vært et tydelig undervisningsopplegg for lærere som skal gjennomføre sykkelopplæringen i grunnskolen. Sykkeldyktig skal være den nye plattformen å gå til for lærere som ønsker et komplett opplegg for sykkelundervisning.

Laptop med skjermdump av forsiden til skykkeldyktig.no
Løsning

Helhetlig læreportal med engasjerende design

Sammen gjennomførte vi en workshop hvor vi definerte behov og ønsker for Sykkeldyktig. Trygg Trafikk, Syklistforeningen og NAF ønsket at nettsiden skulle fungere som en informasjonskanal og læringsplattform hvor lærere skulle få tilgang på undervisningsmateriell, slik at de enkelt kunne gjennomføre trafikk- og sykkelopplæring i grunnskolen.

Vi jobbet frem et design med enkle, fargerike og barnevennlige former inspirert av trafikkskilt. Formene er allsidige og kan brukes som små aksenter eller som et større mønster. Fargene er inspirert av trafikkskilt, lek og sykling utendørs. De duse, rolige fargene skaper en balanse mellom troverdighet og lekenhet. Identiteten er naturligvis også tilpasset til å fungere optimalt på digitale flater.

Med en visuell identitet i bunn startet vi kartleggingen av innholdsbehovet for sykkeldyktig.no. Ønsket var en nettside som skulle informere lærere om hvordan de kunne gjennomføre sykkelopplæringen i skolen. I tillegg skulle løsningen gi elever mulighet til å utføre øvelsesoppgaver og se undervisningsvideoer. Den skulle også inspirere foreldre til å ta del i barnets sykkelopplæring og ikke minst informere dem om hvordan de kunne gå frem for å gjøre barnet trygg på sykkel.

Nettsiden skulle være koblet opp til en tilhørende læringsportal, hvor lærer og elev fikk tilgang til undervisningsopplegg og e-læringsoppgaver. Det skulle være enkelt å gjennomføre trafikk- og sykkelopplæring for både lærer og elev.

sykkeldyktog.no illustrert på to mobiltelefoner
Skjermbilde av sykkeldyktig.no på en pc-skjerm

4

måneder

2000

klasser

3K

elever

Resultat

Umiddelbar suksess

Resultatet har blitt en informativ nettside som veileder lærere og foreldre i barns sykkelopplæring, samtidig som den enkelt gir elever tilgang til læringsmateriell i form av oppgaver og undervisningsvideoer.

Sykkeldyktigs «personlighet» kommer frem på en tydelig måte gjennom en tillitsvekkende, fargerik og leken identitet. Identiteten er utformet for å inspirere både barn og voksne i sykkelopplæringen.

Sykkeldyktig.no har på kort tid merket høy aktivitet. Fire måneder etter lansering var det hele 2 000 skoleklasser med til sammen over 30 000 elever som øver på å bli bedre på sykkel via sykkeldyktig.no.

Sykkelist som sykler langts veien.